Hoefslag Academy

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInGoogle+Email to someone

Onder de noemer ‘goed dressuurrijden begint met een goede basis’ presenteert de Hoefslag Academy een serie met dressuurinstructie.

Speciaal voor H&C TV heeft de Hoefslag een programma geproduceerd waarin Laurens van Lieren je begeleidt door twee afleveringen van de instructieserie. Dit doet hij samen met Dinja van Liere, lid van het Rabo Talenten Team en Nederlands kampioene ZZ-Zwaar.

Deze aflevering draagt bij aan de ontwikkeling van jou als ruiter! Dit alles wordt gedaan in Stal Hexagon.

De onderwerpen die in dit programma worden behandeld zijn allereerst de verzameling, waarna in deel twee de contragalop en de eenvoudige galopwissel aan bod komen.

Verzameling
Verzameling betekent dat het paard meer gewicht op de achterhand opneemt. Doordat het paard meer kracht in de achterhand ontwikkelt, buigen de gewrichten van de achterhand zich, en daalt het paard in de achterhand. De voorhand wordt vrijer en het paard kan hierdoor verhevener bewegen. Het ontwikkelen van verzameling is een resultaat van de opleiding van je paard. Uiteindelijk op het allerhoogste niveau in de Grand Prix zorgt de capaciteit van verzamelen ervoor dat het paard oefeningen zoals piaffe, passage en galoppirouettes vloeiend met expressie uit kan voeren.

Verzamelen in draf
Een hulpmiddel om te verzamelen is schakelen, schakelen en nog eens schakelen. Met schakelen bedoel ik dat je binnen een gang, zeg maar de draf, kleine stukjes naar voren en daarna weer terug rijdt.

Verzamelen in galop
In galop is het verhaal niet zo heel veel anders dan in draf. Waar je op moet letten, is dat je paard niet vertraagd in de verzamelde galop. Het moet dezelfde activiteit houden als in de arbeidsgalop.

Verzamelde stap
Hoe makkelijk de stap van een paard is te verzamelen ligt er deels aan hoe het paard van nature stapt.

Passage
In de Grand Prix wordt de passage, een oefening met optimale verzameling gevraagd. Voor passage moet een paard makkelijk kunnen zakken en gaan zitten, er een soort van power in hebben, en bergopwaarts lopen.

Piaffe
Piafferen gaat in een sneller ritme dan passageren. Als het paard op de plaats piaffeert komt dit vanuit de optimale verzameling.

Overgangen piaffe – passage
Piaffe kan je niet zonder passage zien. De piaffe is een verzamelde beweging die klein en op de plaats is. De passage is een meer voorwaartse, langzamere en verheven beweging.

Contragalop
Contragalop is niet hetzelfde als in de verkeerde galop door de baan gaan. Het is een galop waarbij met opzet op bijvoorbeeld de linkerhand rechts wordt gegaloppeerd. Het paard behoudt in de contragalop de lichtgebogen stelling naar de kant van de galop. Contragalop is een oefening die het paard helpt een nog betere balans te krijgen, het maakt je paard sterker en het paard leert dankzij deze oefening recht te galopperen. Ten slotte is contragalop een oefening die een paard moet beheersen, voordat je aan de changementen kan beginnen.

De eenvoudige galopwissel is in feite een overgang van bijvoorbeeld de verzamelde linkergalop naar de verzamelde stap naar de verzamelde rechtergalop. Het is dus een galopwissel ‘door de stap’.

Bekijk hier de promo van de Hoefslag Academy.

Hoefslag Academy

Wij hopen dat je genoeg geleert hebt van deze twee afleveringen. De Hoefslag Academy heeft nog meer afleveringen en gaan over algemene basisbegrippen als tempocontrole, aanleuning, rechtrichten en verzameling. Daarnaast staat de serie in het teken van meer specifieke oefeningen zoals schouderbinnenwaarts, travers, appuyeren en changementen.

Wil je de hele serie kijken? Ga voor meer informatie naar  www.hoefslagacademy.nl 

 

 

Verwante Verhalen