Negen van de top tien wereldtoppers van de Longines Global Champions Tour-ranking komen in actie in Valkenswaard. Te zien op Horse & Country TV op 18 augustus om 20.00 uur.

Ben Maher (GBR) heeft zijn voorsprong vergroot na de LGCT Londen. Hij heeft nu in totaal 270 punten, 38 meer dan zijn naaste rivaal. Hij zal dit weekend echter niet deelnemen aan het kampioenschap, waardoor Harrie Smolders, die nu tweede staat, kans heeft om de voorsprong wat te dichten. De Longines World Nummer 1 Smolders staat op de tweede plaats met 234 punten en kan gebruik maken van zijn thuisvoordeel in Valkenswaard, de enige Nederlandse etappe van de GCT. Edwina Tops-Alexander (AUS) staat op de derde plaats met een score van 212.

Vijf ruiters na de top drie worden slechts door 13 punten gescheiden. Daniel Deusser (GER) heeft een score van 203, slechts één punt voorsprong op de vijfde ruiter Alberto Zorzi (ITA). De winnaar van de LGCT Grand Prix van Londen Scott Brash (GBR) staat nu zesde met 197 punten, slechts vijf punten meer dan Christian Kukuk (GER) die een totaal aantal punten van 192 heeft. Christian heeft op zijn beurt slechts twee punten voorsprong op Nicola Philippaerts (BEL), die 190 punten heeft. Christian Ahlmann (GER) en Marcus Ehning (GER) dichten de top tien.

Er zullen dit weekend heel wat bekende namen in actie komen, waaronder Kent Farrington (VS), Eric Lamaze (CAN), Olivier Philippaerts (BEL), Simon Delestre (FRA), Rolf-Göran Bengtsson (SWE), Michael Whitaker (GBR), Luciana Diniz (POR), Henrik von Eckermann (SWE), Roger-Yves Bost (FRA), Peder Fredricson (SWE), Philipp Weishaupt (GER), Sergio Alvarez Moya (ESP), Pedro Veniss (BRA) , Jessica Springsteen (VS), Pius Schwizer (SUI), Marlon Zanotelli (BRA), Constant Van Paesschen (BEL), Pieter Devos (BEL), Jur Vrieling (NED), Martin Fuchs (SUI) om er maar een paar te noemen.

Nederlandse deelnemers aan de GCT Valkenswaard:  Harrie Smolders, Leopold van Asten, Gert Jan Bruggink, Marc Houtzager, Wout Jan van der Schans, Gerco Schröder, Frank Schuttert, Eric en Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling. Na Valkenswaard is er nog een etappe in Rome en Doha. De Tour wordt in december afgesloten in Praag.

Bron: Global Champions Tour