Kom naar de Bixiedag, een dag vol ponyplezier op 2 mei in Ermelo

ERMELO (KNHS) – Dit jaar wordt al voor de tiende keer de Bixiedag in Ermelo gehouden. Op woensdag 2 mei staat op het Nationaal Hippisch Centrum alles in het teken van ponyplezier. Als je van pony’s en paarden houdt, dan mag je deze enorm leuke dag in de meivakantie zeker niet missen. Wij van Horse & Country zijn uiteraard aanwezig met een stand met leuke activiteiten!

Zo’n 400 kinderen komen met hun pony’s naar het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo om mee te doen aan laagdrempelige Bixiewedstrijdjes. Daarnaast kunnen ze meedoen aan lessen dressuur, springen, mennen, voltige en de altijd populaire crossles. Ook zijn er ponyspelen, een conditietest en ponyvoetbal. Dit jaar kunnen kinderen voor het eerst kennis maken met Westernlessen, Working Equitation, TREC en het Rosline Bixiespel.

Kom kijken en maak je eigen paardentaart
De Bixiedag is gratis toegankelijk voor publiek en een ideale dag uit in de meivakantie. Ook zonder eigen pony is er genoeg te beleven. Kinderen kunnen meedoen aan de voltigeles, een paardentaart maken (neem zelf een bakblik mee), kleuren in het kinderdorp en zich uitleven op het springkussen. Ook dit jaar is er weer een stokpaardjesparcours waar alle kinderen gratis aan deel kunnen nemen. Voor een kleine vergoeding staan er pony’s klaar om een ritje op te maken. Het hoogtepunt van de dag is de ponyversierwedstrijd. Om 12.45 uur en 17.30 uur verschijnen de mooiste combinaties in de ring. Stoere piraten, prinsessen en echte eenhoorns gaan zij aan zij door de piste.

Toegang en parkeren is gratis. Kijk voor meer informatie op  www.knhs.nl/bixiedag.

Horse & Country TV zender van de maand bij Delta

Horse & Country TV, de televisiezender die gespecialiseerd is in de paardensport en het buitenleven, is in mei ‘Zender van de Maand’ bij Delta. Dit houdt in dat de zender de gehele maand is opengesteld voor alle digitale Delta-abonnees! Normaal gesproken is H&C te zien op ons vaste kanaal 121.

Meer informatie over H&C

Van paardengezondheid en natural horsemanship tot masterclasses in alle disciplines en hoogtepunten van grote internationale sportwedstrijden; werkelijk alles wat met paarden en het leven daaromheen te maken heeft wordt uitgezonden op H&C! Bekijk hierhet complete aanbod.

Naast highlight shows van de grootste hippische sportevenementen ter wereld worden er regelmatig live streams uitgezonden: uniek in Nederland! Zo kun je live genieten van de Badminton Horse Trials; een van de grootste eventingwedstrijden ter wereld, dat van 2 tot en met 6 mei plaats zal vinden! Ook worden de Rolex Grand Slams live uitgezonden. Deze Grand Slams behoren tot de crème de la crème van de springsport, en de deelnemerslijst is dan ook indrukwekkend.

Hoogtepunten mei op H&C

BADMINTON HORSE TRIALS
2 t/m 6 mei LIVE
H&C TV zendt een exclusieve live stream uit van de gehele Badminton Horse Trials van 2 tot en met 6 mei. Zo kun je live genieten van de onderdelen dressuur, cross country en springen.

EMMA MASSINGALE: ISLAND PROJECT
5 mei om 20.00u
Natural horsemanship-expert Emma Massingale gaat op een missie om een band op te bouwen met paarden op een afgelegen eiland. Deze paarden leven in complete vrijheid en zijn nooit in aanraking geweest met mensen. Is Emma in staat om met haar vier getrainde paarden de twee wilde paarden te trainen, zonder hulpmiddelen zoals een halster of zadel?

BACKSTAGE PASS WITH MONTY ROBERTS
7 mei om 20.00u
Monty Roberts is misschien wel de bekendste paardenman ter wereld, en is zeker iemand om wat van te leren. Met zijn paardvriendelijke methode verbeterd hij de band tussen paard en mens en lost hij o.a. trailerlaadproblemen op.

GLOBAL CHAMPIONS TOUR MADRID
12 mei om 21.00u
Wil jij springsport op het allerhoogste niveau zien? Kijk dan op 12 mei om 21.00u naar de Global Champions Tour in Madrid. Tijdens deze wedstrijd neemt de top van de wereld het tegen elkaar op. Spanning gegarandeerd!

Harrie Smolders wint met Monaco in GCT Shanghai

Afgelopen weekend heeft Harrie Smolders de winst opgeëist in de Global Champions Tour in Shanghai. Ruiter Ben Maher eindigde als tweede met Madame X en Maurice Tebbel werd derde. De hoogtepunten van deze GCT zijn komende zaterdag 28 april om 20.00u te zien op H&C TV.

In deze laatste rubriek in dit 5*-weekend in Shanghai plaatsten elf combinaties zich voor de barrage en daarvan was Smolders de enige Nederlander. De drie snelste foutloze combinaties bleven onder de 41 seconden in de barrage en Smolders was met 40,33 seconden het snelst van de drie.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl
Photo: LGCT / Stefano Grasso

Harrie Smolders zakt in klassement wereldbekerfinale

Parijs (KNHS) – Na de finaleronde in Parijs is Harrie Smolders teruggezakt naar een 17e plek in de eindstand van de FEI Wereldbekerfinale. Met Emerald wist hij de topvorm van vrijdag helaas niet vast te houden. De hoogtepunten van deze finale zie je komende donderdag om 20.00u op H&C TV en via de app van H&C!

“Hij was niet helemaal hetzelfde als vrijdag: iets minder gretig en scherp,” reageert Harrie Smolders na afloop van de eerste manche van de finaleronde. “Emerald geeft zoveel energie, dat kost best even om weer te recupereren. Dat zie je vandaag een beetje terug. De driespong sprong hij al iets vlak in en toen kon ik hem niet meer genoeg in balans krijgen voor de middelste hindernis. Tot en met vijf ging het nog wel goed, maar na het lijntje door het midden liep het iets uit m’n handen.”

Ook in de tweede manche kreeg de combinatie teveel dure strafpunten: “Het zit er op. Hij leek in de tweede ronde in het begin wel beter, maar in die wending viel hij wat naar binnen en kon ik hem niet mooi om mijn binnenbeen heen houden. Daar kreeg ik een fout en toen was Emerald ook niet meer gefocust op de volgende hindernis en besloot ik een extra rondje te rijden. Als ik er heel goed voor had gestaan had ik dat misschien anders opgelost. Ik hoop dat het de volgende keer weer beter gaat, van ‘hero naar zero’ gaat snel in onze sport. Emerald krijgt nu lekker even vakantie en volgende week ga ik met Don VHP naar Shanghai.”

Titel Madden met Nederlands tintje

De Amerikaanse Beezie Madden won met de hengst Breitling LS de wereldbeker. Een overwinning met een oranje tintje want de zoon van Quintero kwam via Jeroen Dubbeldam in de stallen van Madden. Net als Simon waar de 54-jarige amazone vijf jaar geleden de wereldbeker won. Madden en Breitling kregen alleen in de laatste omloop een balk, wat de zege niet in gevaar bracht. Maddens landgenoot Devin Ryan won het zilver met de KWPN’er Eddie Blue (v. Zirocco Blue). Het brons ging naar de Zweed Henrik von Eckermann met Toveks Mary Lou.

Uitslag FEI World Cup Jumping Final:

  1. Elizabeth Madden (USA) met Breitling LS, totaal 4 pnt
  2. Devin Ryan (USA) met Eddie Blue, totaal 6 pnt
  3. Henrik von Eckermann (SWE) met Toveks Mary Lou, totaal 8 pnt
  4. Harrie Smolders (Grobbendonk, Bel) met Emerald, totaal 29 pnt

Bekijk hier het volledige eindklassement.

Bron: KNHS

Madeleine Witte-Vrees zesde in Wereldbekerfinale dressuur

Parijs (KNHS) – Madeleine Witte-Vrees is met een zesde plaats de beste Nederlander in de finale van de FEI Wereldbeker dressuur geworden. Met Cennin haalde ze voor de tweede keer ooit een internationale score boven de 80%. Edward Gal en GLOCK’s Zonik N.O.P. eindigden op plek acht en Patrick van der Meer werd met Zippo zestiende. De FEI World Cup Dressage 2018 in Parijs ging naar de grote favoriet Isabell Werth (GER) met Weihegold Old. De hoogtepunten van deze wereldbeker zijn komende vrijdag om 20.00u te zien via H&C TV en de app van H&C!

Madeleine Witte-Vrees reageerde na afloop tevreden: “Voor nu was ik er super blij mee. Ik moet er zelf op letten dat ik nog rustiger ben. Gisteren in de Grand Prix was ik zelf best wel nerveus. Dan ga ik toch teveel doen als ruiter. Vandaag heb ik daar goed op gelet. Cennin die doet het wel en doet altijd zijn best. Vandaag ging het meer vanzelf, daar was ik heel blij om. Dit was pas mijn tweede keer boven de 80% internationaal. Dat is toch geweldig.”
“De beste onderdelen waren de stap en de ‘eners’ in de galop, maar de pirouettes lukten vandaag ook goed. Natuurlijk zijn er altijd dingetjes die beter kunnen, of nog beter afgewerkt. Er moet ook nog verbetering in zitten, dat is allemaal maar positief richting de toekomst! Het moet er allemaal nog wat mooier uit komen te zien, zodat ik zelf nog minder hoef te doen in de ring. De komende maanden ga ik met Cennin alleen maar oefenen op de renbaan, alleen maar rechtuit en geen oefeningen. Dan kan ik hem conditioneel aan het werk houden en dat vinden we allebei leuk. Ik wil het ook heel graag leuk houden voor Cennin. Het CHIO Rotterdam wordt pas onze eerstvolgende wedstrijd.”

Edward Gal had op voorhand gehoopt een top vijf plek te halen. Hij werd achtste met GLOCK’s Zonik N.O.P.: “Het voelde wel beter dan in de Grand Prix, maar nog niet helemaal zoals het kan zijn. Zonik was wat kijkerig en kwam nog steeds een beetje terug in de ring. Dan merk je dat hij nog weinig ervaren is. Dan krijg je toch wat kleine storingen en die moeten er nog uit. Zonik is nog jong en we hebben nog tijd genoeg.”

Patrick van der Meer was blij dat hij de kans kreeg om deel te nemen aan de FEI Wereldbekerfinale, al kreeg hij pas afgelopen maandag te horen dat hij met Zippo van start mocht gaan. “Ik ben blij dat ik hier gereden heb en ik heb ervoor gestreden. Voor m’n gevoel heb ik alles gegeven. Ja, ik had graag een beetje beter gereden,” reageert Patrick, die in Parijs zijn finaledebuut maakte en uiteindelijk op een zestiende plek eindigde.

Uitslag FEI World Cup Dressage Final:
1. Isabell Werth (GER) – Weihegold old, 90.657%
2. Laura Graves (USA) – Verdades, 89.082%
3. Jessica von Bredow-Werndl (GER) – Unee BB, 83.725%
6. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) – Cennin, 81,336%
8. Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’s Zonik N.O.P., 79.654%
16. Patrick van der Meer (Naaldwijk) – Zippo, 72.289%

Bekijk hier de volledige uitslag.

Exclusieve LIVE stream van de Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials op H&C

Wij zijn aan het aftellen tot Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2018, dat van 2 tot en met 6 mei plaats gaat vinden. Het is een van onze favoriete evenementen en Horse & Country zal er van start tot finish zijn om je op de hoogte te houden!

Livestream

Dit jaar zendt H&C een exclusieve LIVE-stream uit van alle vijf de dagen van de Badminton Horse Trials! H&C is de enige plek waar je alle actie live kunt bekijken, en het is een evenement dat je als sportliefhebber echt niet mag missen! Onze live verslaggeving gaat van start op woensdag 2 mei, waar jouw favoriete ruiters in actie komen tijdens de trot-up en zich verder klaarmaken voor de competitie. Op donderdag en vrijdag worden de dressuurproeven verreden. Op zaterdag vindt het favoriete onderdeel van veel mensen plaats: de Cross Country! Na deze superspannend dag maken de combinaties zich klaar voor het springconcours op zondag.

Exclusieve preview show

De verslaggeving gaat van start met onze EXCLUSIEVE preview-uitzending van een half uur, die op woensdag 18 april wordt uitgezonden. Jenny Rudall interviewt in deze uitzending parcoursbouwer Eric Winter en komt alles te weten over de uitdagingen die ruiters dit jaar zullen moeten overwinnen. Ook praat ze met Andrew Nicholson, die Badminton na 33 pogingen in 37 jaar uiteindelijk won in 2017. Over doorzettingsvermogen gesproken!

Kijk jij met ons mee naar deze superspannende wedstrijd?

Vier Nederlandse ruiters naar Wereldbekerfinale Parijs

Ermelo (KNHS) – Aankomend weekend staat voor de top van de mondiale spring- en dressuurruiters de Wereldbekerfinale op het programma. Via de reguliere weg hadden springruiter Harrie Smolders en dressuurruiters Edward Gal en Madeleine Witte-Vrees zich al geplaatst voor dit prestigieuze evenement aankomend weekend in Parijs. Op het laatste moment is ook Patrick van der Meer toegevoegd aan de deelnemerslijst. Uiteraard zullen de hoogtepunten van deze wereldbeker te zien zijn op H&C TV en via H&C Play. Donderdag om 20.00u kijk je naar de finale van het springen, en vrijdag om 20.00u worden de hoogtepunten van de dressuurfinale uitgezonden!

De wereldbekerfinale vindt plaats in de Accor Hotels Arena in Parijs en start donderdag voor de springruiters met een snelheids- en wendbaarheidsparcours. Vrijdag volgt daarna een klassiek parcours en zondag de finale over twee rondes. De dressuurruiters rijden vrijdag de Grand Prix, de uitslag hiervan is bepalend voor de kwalificatie en startvolgorde voor de alles beslissende Kür die zaterdag verreden wordt.

Dressuur

Via de reguliere wereldbekerkwalificatie wedstrijden hebben voor Nederland Edward Gal met zijn GLOCK’s Zonik N.O.P. en Madeleine Witte-Vrees met Cennin zich geplaatst voor de wereldbekerfinale. Maandag werd bekend dat ook Patrick van der Meer met Zippo naar Parijs zal afreizen. Van der Meer neemt de plaats in van de Brit Emile Faurie die op het laatste moment af moest zeggen. De eerst aangemerkte reserves Krinke-Susmelj (Zwi) en Pinto (Por) wilden geen gebruik maken van de opengevallen plaats. Dat maakte de weg vrij voor Van der Meer. “De vraag of ik wilde starten overviel me nogal, ik had er echt niet op gerekend en stond ook niet als reserve op de lijst. Ook bij het EK in Gothenburg afgelopen jaar hoorde ik op het laatste moment dat ik meeging, maar toen was ik ook echt reserve en daarop voorbereid. Inmiddels is de ergste spanning er af en ben ik er eigenlijk wel klaar voor, mede dankzij mijn goede team thuis. Ik heb met Zippo vanmorgen wat oefeningen goed doorgereden en hij kent gelukkig zijn werk, dat hoef je hem niet meer te leren. Morgen na de spits vertrekken we”, laat Patrick weten.

In totaal komen 18 combinaties uit 12 landen aan de start in de finale. Onder de deelnemers ook de Duitse titelverdedigster Isabelle Werth, die geldt als een van de grote favorieten in de Franse hoofdstad. Deze finale is de 33e editie. Voor Nederland won Anky van Grunsven 9 maal (tussen 1995 en 2008), Edward Gal werd met zijn wonderpaard Totilas in 2010 winnaar, Hans Peter Minderhoud en GLOCK’s Flirt waren wereldbekerkampioen in 2016.

Springen

Bij de springruiters heeft alleen Harrie Smolders voor Nederland een startplaats in de finale bemachtigd. De huidige nummer 2 van de wereldranglijst reist als een van de favorieten af naar Parijs. Smolders neemt zijn toppaarden Emerald en Zinius mee.

Voor deze finale hebben 39 ruiters uit 19 landen een startplaats bemachtigd. Onder hen ook titelverdediger McLain Ward uit Amerika. Naast Ward komen er nog vier ruiters aan de start die al eerder de wereldbeker wisten te winnen. Dat zijn Beezie Madden (VS), Daniel Deusser (Dui), Steve Guerdat (Zwi) en Marcus Ehning (Dui), deze laatste is de eerste ruiter die kans maakt om voor de vierde maal te winnen. In de geschiedenis heeft voor Nederland alleen Jos Lansink kans gezien de wereldbeker te winnen. Dat was in de finale van 1994 met Libero H in ’s Hertogenbosch.
Donderdag en vrijdag gaan alle 39 ruiters van start. Op zondag komen de beste 30 ruiters in actie in de eerste manche, de beste 20 daarvan gaan door naar de afsluitende finale ronde.

Bron: KNHS

Edwina Tops-Alexander wint LGCT Miami met California

Edwina Tops-Alexander, vrouw van organisator Jan Tops, heeft de tweede halte van de Global Champions Tour, Miami Beach, op haar naam geschreven met de KWPN-merrie California. Zij ging er vandoor met de wereldbekerzege op het zonnige strand. Op zaterdag 14 april om 20.30 uur zijn alle hoogtepunten hiervan te zien op Horse & Country TV en via de app H&C Play.

Van de vijfendertig combinaties wisten er maar vijf de barrage te bereiken. Pieter Devos ging als eerste van start, maar had helaas een balk waardoor hij uiteindelijk als vierde eindigde. De enige twee die foutloos bleven waren de ruiter uit Qatar Bassem Mohammed en de Australische Edwina Tops-Alexander. De amazone reed een tikje sneller en behaalde daarmee de zege, wat eigenlijk geheel onverwachts was. Edwina: “Ik wist om 11 uur ’s ochtends nog niet dat ik haar zou rijden in de Grote Prijs. We werken allemaal hard en soms betaalt dat zich uit.”

Hoogtepunten april

April zit weer vol nieuwe programma’s en fantastische paardensport. In de video hieronder zie je een aantal programma’s waarvan wij denken dat je ze fantastisch vindt! Ze zijn ook allemaal te zien en terug te kijken met de app H&C Play.

Global Champions Tour Miami

Aan de Global Champions Tour Miami dat dit weekend zal plaatsvinden, nemen een aantal Nederlandse ruiters het op tegen de andere internationale concurrenten. De één uur durende hoogtepuntenshow hierover is te zien op 14 april om 20.30u, ook via de app H&C Play!

Nederlandse ruiters die ik actie komen zijn:

  • Leopold van Asten (Duizel) – VDL Groep Beauty, VDL Groep Miss Untouchable
  • Gerco Schröder (Tubbergen) – Glock’s Cognac Champblanc, Glock’s London
  • Eric van der Vleuten (Someren) – Wunschkind, Zigali
  • Maikel van der Vleuten (Someren) – Arera C, IDI Utopia

The Performance Masterclass

Arena UK organiseerde in maart een unieke Performance Masterclass, gesponsord door Dodson & Horrell. Het evenement bestond uit demonstraties van internationale ruiters zoals Richard Davison, Geoff Billington, Piggy French en Sophie Wells.

Clinics

Deze topruiters deden hun tips en tricks voor alle disciplines uit de doeken. Richard Davison, die vier keer heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen, trapte af! Viervoudig medaillewinnaar Sophie Wells gaf een masterclass in dressuur.

Eén van Groot-Brittannië ‘s meest geliefde eventing amazones, Piggy French, zette de dag voort en demonstreerde de kunst van het competitieve cross-country rijden. Legendarische publiekstrekker en entertainer Geoff Billington bracht twee van zijn toppaarden mee, en demonstreerde de vaardigheden en training die nodig waren om over de grote en technische hindernissen te springen die bij het internationale circuit horen.

Voeding en sportpsychologie

Het evenement gaf deelnemers niet alleen inzicht in de kennis van ruiters, maar ging ook dieper in op voeding en sportpsychologie. Sport en bewegingspsycholoog dr. Karl Steptoe gaf uitleg over hoe je het best met wedstrijdzenuwen kunt omgaan, hoe je meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen en hoe je kunt leren omgaan met concurrentiedruk, iets waar alle ruiters ooit mee te maken hebben gehad.

Voeding voor je paard

Hoofd voeding bij Dodson & Horrell, Catherine Rudenko, sprak over het belang van de juiste paardenvoeding, waarbij ze dieper inging op antioxidanten, zetmeel en vezelinname. Catherine merkte op: “Het juiste trainings- en voersysteem voor je paard is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze optimaal kunnen presteren. ”

De Performance Masterclass gaat op dinsdag 10 april om 20.00 uur in première en is daarna ook beschikbaar om On Demand te bekijken via de app H&C Play.