Kristen Vanderveen uit de Verenigde Staten heeft haar eerste Longines FEI Wereldbeker overwinning behaald tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker van het seizoen in Ocala, Florida.

‘Zeer surrealistisch’
De overwinning van Kristen heeft haar positie in de finale in Parijs op 10-15 april veiliggesteld – wat de eerste keer zal zijn dat ze in Europa aan een wedstrijd meedoet. De 28-jarige eindigt het seizoen op de zesde plaats in de Noord-Amerikaanse Eastern Sub League.

“Het is echt heel onwerkelijk voor mij nu,” zei Kristen. “Ik heb altijd al naar de Wereldbekerfinale willen gaan en dit was een klein beetje een last-minute beslissing om hierheen te komen en te kijken of ik vandaag iets speciaals kon doen.”

‘Super snel’
Er waren slechts drie foutlozen in de eerste ronde. Kristen was de eerste die de barrage inging en ze zette de onverslaanbare tijd neer van 45,93 seconden. “We waren met zijn drieën, dus ik dacht ik moet zo snel mogelijk rijden en dan maar kijken hoe het afloopt,” zei Kristen. “Hij is een super snel paard.”

De finale van Parijs
Mede Amerikaan Brianne Goutal werd tweede met Viva Colombia (52,99 sec). De Zwitserse Beat Mändli en Galan S deed een dappere poging, maar had helaas twee balken.

Acht Amerikaanse ruiters hebben zich gekwalificeerd vanaf de oostkust subliga, waaronder de titelverdediger van de Wereldbeker en tweevoudig Olympisch gouden medaillewinnaar McLain Ward. Andere ruiters die de cut haalden zijn Connor Swail, Daniel Coyle en Shane Sweetnam uit Ierland.