Hans Peter Minderhoud wint de Grand Prix in Olympia en verslaat Charlotte Dujardin met slechts 0,86% achterstand.

WEG-medaillewinnaar

Charlotte reed de bronzen medaillewinnaar Hawtins Delicato; het paard waarmee Carl Hester meedeed aan de Wereldruiterspelen. Haar topper Mount St John Freestyle is herstellende van een verkoudheid.

Het paar zette de standaard van 73,03%, maar de Nederlandse ruiter Hans Peter reed zijn paard naar een score van 73,89%. “Ik heb niemand anders zijn proef zien rijden. En ‘Del’ is nog nooit in een indoor-show geweest, dus ik was tevreden over hem, ‘zei Charlotte.

Nieuw format

De Duitse Frederic Wandres en Duke of Britain werden derde met 72,63%, voor Hayley Watson-Greaves en Rubins Nite op 71,52%.

Toen Charlotte en ‘Del’ als eerste aan de beurt waren, waren zij de eerste combinatie ooit die de nieuw geformatteerde Grand Prix reed. De nieuwe versie vereist dat de ruiters afstappen na de proef, zodat ze in de arena geïnterviewd kunnen worden voordat de scores van de jury bekend worden.

‘Best moeilijk’

Het Britse jurylid Stephen Clarke gaf toe dat de nieuwe, ingekorte proef “vrij moeilijk” was, omdat de bewegingen elkaar snel opvolgden.

“Het is ongetwijfeld makkelijker te beoordelen dan te rijden,” zei hij. “Maar de avond als geheel was geweldig, er was veel publiek en je kon echt de interesse en het enthousiasme voelen – het was een goede avond voor de sport.”

Alle 12 deelnemers in de Grand Prix gaan door naar de FEI Dressuur Wereldbeker Kür.

Kijk de FEI Dressage World Cup 18/19: Olympia, op Horse & Country op 22 december om 19.00 uur.