Oliver Townend heeft het Land Rover Kentucky driedaagse evenement in 2018 gewonnen en is nu één titel verwijderd van de Rolex Grand Slam of Eventing.

‘Andere wereld’

Het was een zenuwslopende wedstrijd in Kentucky, met slechts 1,2 strafpunten verschil tussen de top drie op de laatste dag. Oliver hield zijn hoofd koel en ging er vandoor met de overwinning. “Het is een andere wereld, het is iets waar ik al heel lang van droom,” zei Oliver. “We hebben een lange weg afgelegd om hier te komen en de eigenaren hebben het gefinancierd, dus ik ben hen zo dankbaar voor deze kans.”

Oliver lag derde na de cross-country en reed de ronde van zijn leven om in het springparcours foutloos te blijven, Dit zorgde voor nog meer druk op de laatste twee ruiters: de Australiër Chris Burton die op de tweede plaats stond en de Duitse Michael Jung die bovenaan het klassement stond.

‘Zeer getalenteerd’

Chris had twee balken, waardoor Oliver opschoof naar de tweede plaats en een stap dichter bij de felbegeerde prijs kwam. De drievoudige titelverdediger Michael en zijn FischerRocana FST moesten echter nog springen. Het duo had vier fouten, waarvan Michael zei dat het “absoluut mijn fout” was. Hierdoor zakten ze naar de tweede plaats, waardoor zij Oliver en Cooley Master Class een welverdiende overwinning bezorgden.

“Ik heb hem sinds zijn vierde, hij heeft op bijna elk niveau veel gewonnen en laat ons nooit in de steek,” zei Oliver. “Hij heeft in het verleden blessures gehad en op sommige momenten wisten we niet zeker of hij er doorheen zou komen. “Maar de laatste twee seizoenen was hij geweldig. Hij is altijd brutaal en extreem getalenteerd geweest, dus het is geweldig om hier met hem te zijn. ”

De Amerikaanse Marilyn Little en RF Scandalous werden derde en namen ook de Land Rover USEF CCI4 * National Champions-titel mee naar huis.

Rolex Grand Slam

Kentucky is een van de drie onderdelen van de Rolex Grand Slam of Eventing, die een $ 350.000 bonus toekent aan elke ruiter die opeenvolgend de drie grootste viersterrenevenementen kan winnen, in welke volgorde dan ook.

De andere twee onderdelen zijn de Land Rover Burghley Horse Trials – die Oliver vorig jaar won met Ballaghmor Class – en de Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials, die deze week van start is gegaan. De 35-jarige is ingeschreven met nog een ander toppaard, Cooley SRS – dus kan hij die ongrijpbare derde titel winnen?

Je kunt kijken hoe Oliver het uitvecht voor de Rolex Grand Slam of Eventing-titel, want we tonen hoogtepunten van Badminton op zaterdag 12 mei om 20.00 uur. Je kunt hem ook op donderdag 10 mei om 20.30 uur in Kentucky zien winnen.