De Ierse Shane Breen heeft de grootste overwinning in zijn carrière behaald in de Longines Global Champions Tour Grand Prix du Prince de Monaco.

Grootste overwinning ooit

Shane eindigde slechts 0,16 seconden voor de Italiaan Alberto Zorzi – die in 2017 de Monaco-etappe won. Denis Lynch werd derde. Shane: “Dit is het hoogtepunt van mijn carrière en mijn eerste overwinning op de LGCT Grand Prix,” zei Shane. “Ipswich is een behoorlijk groen paard op dit niveau en heeft dit seizoen een paar balken gehad. Maar hij sprong fantastisch! ”

Koninklijk publiek

Niet alleen de ruiters met veel aanzien kwamen naar Monaco. In het publiek zaten Prins Albert II van Monaco, koninklijke families van over de hele wereld en miljardair Bill Gates, die de trainer van zijn dochter, Harrie Smolders, toejuichte.

Nummer één van de wereld Harrie was een van de zes ruiters die de barrage bereikten. Zowel Scott Brash (Hello Mr President) en Ben Maher (Winning Good) hadden een balk in de eerste ronde.

Moeilijke barrage

De Belg Jerome Guery en zijn paard Celvin namen als eerste deel aan de barrage, maar zij hadden een balk. Harrie en Cas hadden ook een balk, maar waren twee seconden sneller dan Jerome.

Pius Schwizer en Chidame Z hadden twee balken, wat betekende dat Denis Lynch een podiumplaats zouden kunnen halen. Denis kwam met een foutloze ronde in 40.43sec over de finishlijn met RMF Bella Baloubet. Hij kwam hiermee aan de leiding.

Zijn voorsprong duurde echter niet lang, want de titelverdediger Alberto Zorzi sprong ook foutloos met Fair Light van T Heike en wist bijna vijf seconden van Denis zijn tijd af te halen, met een tijd van 35.72 sec.

GC Playoffs

Shane en Ipswich van de Wolfsakker waren de laatste combinatie in de ring. Het paar stopte de klok op 35,56 seconden. Shane’s overwinning betekent dat hij nu mee mag doen aan de GC Playoffs in de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix, die in december in Praag zal plaatsvinden.

“Ik ben opgetogen – het is een elite groep ruiters, dus ik hoop dat ik en Ipswich het dan weer net zo goed zullen doen!,” aldus Shane.

Je kunt Shane’s ongelooflijke overwinning bekijken in de aflevering van de GCT 2018: Monaco die op 7 juli om 20.00 uur op Horse & Country TV wordt uitgezonden.