Harry Smith reed in 1835 in zes dagen de 950 kilometer van Kaapstad naar Grahamstown. Barry en Joe Harry bootsen nu zijn rit na. Gaan zij deze meedogenloze rit over bergpassen, kolkende rivieren en drukke snelwegen voltooien? Je ziet het op 8 november om 20.00 uur op Horse & Country TV.

Het verhaal

In het begin van de Britse bezetting van zuidelijk Afrika in 1806 waren de Xhosa-stammen naar het oosten gedrongen. Tegen het einde van december 1834 explodeerde de druk op traditionele Xhosa-landen met het uitbreken van de Zesde Grensoorlog. Duizenden Xhosa-krijgers staken de grens over en legden beslag op de boerderijen van de Kaapkolonie. Settlers verlieten hun boerderijen en Grahamstown dreigde te worden ingenomen.

De gouverneur van de Kaap, Sir Benjamin D’Urban, stuurde luitenant-kolonel Sir Harry Smith (veteraan van de Peninsular oorlog en Waterloo), om het bevel over het garnizoen in Grahamstown op zich te nemen. Smith koos ervoor om te rijden in plaats van de reis over zee te maken zoals de norm was, bezorgd dat de weersomstandigheden zijn vertrek zouden vertragen. Met behulp van het gevestigde postsysteem kon hij de 950 km afleggen in slechts zes dagen. Zelfs met verse paarden die elke 40 km op poststations op hem wachtten, was het een opmerkelijke ruiterprestatie. Een bewijs van Smith zijn horsemanship: rijvaardigheden, lichamelijke fitheid en vastberadenheid. Hij reed met een verbluffende gemiddelde snelheid van meer dan 22 km per uur en legde op een enkele dag een opmerkelijke 224 km af. Smith werd voor de duur van zijn rit vergezeld door Manie, een Khoikhoi-trooper.

Barry Armitage en Joe Dawson proberen opnieuw epische paardensportprestaties te evenaren uit de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika. Door 40 paarden te gebruiken repliceren ze het postsysteem van 1835 en proberen ze het snelle tempo van Smith te evenaren. Hun route, gevuld met historische overblijfselen en verwijzingen uit die tijd, brengt hen vanuit het hart van Kaapstad oostwaarts door de majestueuze schoonheid van de West-Kaap en de wildrijke wilde gebieden van de Oost-Kaap naar hun doel in de kolonistenhoofdstad van Grahamstown.

Sir Harry Smith werd gecrediteerd met het redden van Grahamstown. In een oorlog van negen maanden dreef hij de Xhosa-stammen verder oostwaarts over de Keiskama-rivier. De nasleep van dit conflict had grote gevolgen voor een andere Zuid-Afrikaanse stam: de Boers. Het werd de katalysator voor duizenden Boeren die het vertrouwen verloren hadden in de Britse regering en zij verlieten dan ook massaal Zuid-Afrika. Deze exodus, die we nu kennen als de Grote Trek, heeft de geschiedenis van Zuid-Afrika gevormd. De Boers botsten gewelddadig met de Bantu-stammen in het noorden in hun streven om hun onafhankelijkheid te vestigen. Deze hard bevochten onafhankelijkheid werd uiteindelijk uitgedaagd door de macht van het Britse rijk, met de bedoeling de controle over de goudvelden onder Johannesburg te krijgen. Dit leidde uiteindelijk tot de Boer oorlog: de laatste imperiale oorlog en het begin van het einde van het Britse rijk.