TRYON (KNHS) – Woensdag is bij de World Equestrian Games in Tryon de landenwedstrijd voor de reiningruiters verreden. De wedstrijd gold daarnaast ook als individuele kwalificatie voor de finale. De in Canada woonachtige Michel Sandijck beet met Wimpys Snow Gun voor Team NL het spits af en kreeg met 217 de hoogste teamscore. Daarmee plaatste hij zich ook voor de tweede individuele kwalificatie op donderdag. Het Nederlandse team eindigde in de landenwedstrijd als negende.

Michel Sandijck blikt erg tevreden terug op zijn eerste optreden in Tryon, en uiteindelijk hoogste score van het Nederlandse reiningteam: “Het ging super goed. Dit was eigenlijk de score waar ik vooraf op hoopte. Mijn paard deed het super vandaag. Het is misschien geen score waar je heel hoog mee eindigt, maar het voelde gewoon goed. Deze merrie laat me nooit zitten, ze is er al tijd voor me. Van tevoren was ik een beetje zenuwachtig. Zo’n tien minuutjes van tevoren krijg ik de rillingen, want je wil het gewoon goed doen, helemaal nu in teamverband. Maar ik weet gelukkig dat ik deze merrie altijd kan vertrouwen.“

Kicken

Bondscoach Robert Overbeek reageert na afloop erg blij op de prestatie van Michel: “Dit is zoals je het wenst. De kop moet eraf en we zitten ook nog voor in het startveld. Je hoopt dan op het beste en Michel heeft echt super gereden. De cirkels liepen heel erg goed. Op de ‘run downs’ hebben we afgelopen week geoefend en die gingen nu mooi. De stops waren goed en in de spins was hij een beetje aan de voorzichtige kant. Mooie wissels, op volle snelheid. Ik ben helemaal tevreden, dit is kicken.”

Teleurstelling

Jurgen Pouls ging met Royal Jac als tweede Nederlander van start en had een iets teleurstellende score van 213, dat uiteindelijk het wegstreepresultaat werd: “Met een gedeelte was ik blij, en met een gedeelte niet. Hij sprong op de cirkel even overkruisd. Dat zijn in zo’n wedstrijd hele dure punten. ‘That’s the the game’. Eigenlijk had ik zo rond een score van 220 willen zitten.”

Fijn paard

Ook Rieky Young reageerde na haar ‘run‘ met Hang Ten and Shine, waarin ze 216.5 scoorde: “Eigenlijk ging het heel goed. Ik merkte wel dat de stop iets lastiger ging, hij kwam er niet zo fijn in als ik had verwacht. Ik denk dat ik daar wat punten ben verloren, maar voor de rest liep hij fantastisch. Het is zo’n fijn paard.“

Slotruiter

Tot slot ging Hubertus Heule met Lil Jeuce van start voor Team NL en kreeg 214 op het scorebord:“De merrie was goed. Ik kreeg een penalty op m’n eerste draai. Dat was een beetje een miscommunicatie. En op de rechte lijnen kreeg ik haar niet lekker recht. Ik weet niet waarom. Daar heb ik pas sinds ik hier ben problemen mee, dat ze niet gewoon lekker rechtdoor naar de andere kant wil. Ik kan niet helemaal verklaren waarom. Ik had er vooraf wel wat meer verwacht. Maar het is wat het is.“

De individueel startende Lia Freriks kreeg met Ready for Revolution 214,5 punt en kwam daarmee op een gedeelde 46e plaats.

Finale

De beste 15 combinaties hebben zich geplaatst voor de individuele finale die zaterdagavond verreden wordt. Voor de nummer 16 tot en met 35 volgt donderdag nog een tweede kwalificatie mogelijkheid. De beste vijf uit deze wedstrijd gaan ook door naar de finale.

Spannend

Na afloop van de landenwedstrijd geeft bondscoach Robert Overbeek aan dat hij het erg spannend vond. “Het is een optelsom. Ze hebben gereden voor wat er in zit. Hubertus heeft als laatste starter nog een puntje toegevoegd aan het teamresultaat. Ik denk dat we heel erg blij mogen zijn. Dit is promotie van onze sport.“

Het goud werd gewonnen door de Verenigde Staten, zilver ging naar België, brons naar Duitsland.

Dagelijkse hoogtepunten op H&C

Onze WEG 2018: Daily Review-show begint met de openingsceremonie op 13 september om 17.00 uur. Daarna is er iedere dag dat het evenement duurt een hoogtepuntenshow te zien. Klik hier voor het uitzendschema.

Uitslag individueel, eerste kwalificatie:

  1. Cade Mccutcheon (USA) – Custom Made Gun, 229.0
  2. Daniel L Huss (USA) – Ms Dreamy, 226.5
  3. Bernard Fonck (BEL) – What a Wave, 226.5

 

  1. Michel Sandijck(Canada) – Wimpys Snow Gun, 217.5
  2. Rieky Young-van Osch(Vorstenbosch) – Hang Ten and Shine, 216.5
  3. Hubert Heule(USA) – Lil Juice, 214.5
  4. Lia Freriks(Zaandam) – Ready for Revolution, 214.5
  5. Jurgen Pouls(Grathem) – Royal Jac, 213.0

Uitslag Landenteams:

Goud Verenigde Staten – 681
Zilver België – 671.5
Brons Duitsland – 666.5
9. Nederland (Michel Sandijck, Rieky Young-van Osch, Hubert Heule en Jurgen Pouls) – 648.5

Bron: KNHS