Door het koudere, nattere weer is de kans groot dat je paard meer tijd in de stal doorbrengt, wat tot een toename van hoest en loopneuzen kan leiden.

Maar wist je dat paarden met schimmels in hun luchtpijp bijna vier keer zo vaak de diagnose ‘Ontsteking van de luchtwegen’ (IAD) krijgen? Volgens onderzoek kan dit voorkomen worden door je hooi te stomen met Haygain.

Verlaag het risico

Een studie uitgevoerd in 2013 en 2014 door Dr. Julie Dauvillier en dr. Emmanuelle van Erck-Westergren onderzocht 482 paarden die een normale gezondheidscontrole moesten krijgen. Uit de studie bleek dat 72% van de paarden een soort van schimmels in hun luchtwegen had. Ze ontdekten ook dat dit hen 3,8 keer vatbaarder voor IAD maakte.

Schimmels

Deze schimmels kwamen uit het strooisel en het voer. Na analyse van alle ruwvoeropties (droog hooi, gedrenkt hooi, gestoomd hooi), had gestoomd hooi niet alleen het laagste risico, maar was het de ENIGE methode die het risico van schimmels in de luchtwegen aanzienlijk verlaagde. De staafdiagram hieronder laat zien hoe stro en droog hooi het risico op schimmels in de luchtwegen verhogen.

Hulp bij de spijsvertering

Dit onderzoek toont aan dat het voeren van paarden met hooi alleen al de incidentie van IAD met 63% kon verminderen. Dit bleek zelfs het geval als gestoomd hooi de enige verandering was in het zorgregime van het paard.

Internationale springamazone Jessica Mendoza is een groot voorstander van het stomen van hooi. “We stomen ons hooi op hoge temperatuur en voeren paarden ook vanaf de grond, wat de gezondste manier is en waardoor het hooi ook langer meegaat, dit helpt de spijsvertering van het paard en helpt ook tegen de verveling”, zegt ze.

Ontstekingen

Volgens Dr. Van Erck-Westerge is IAD significant vaker aanwezig dan vaak wordt aangenomen. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het ontbreken van duidelijke symptomen geassocieerd met IAD bij veel paarden.

Er zijn verschillende andere onderzoeken die dit ondersteunen. Gerber et al (2003) keken naar luchtwegontsteking en slijm in twee leeftijdsgroepen van asymptomatische, goed presterende sportpaarden en vonden dat hoewel ze klinisch gezond waren, alle paarden die waren gestald, tekenen van ontsteking in hun luchtwegen vertoonden.

Allen et al (2006) vonden een mindere mate van luchtwegontsteking bij 70% van de National Hunt-paarden die werden doorverwezen wegens slechte prestaties, terwijl Nolen-Walston ontdekte dat 81% van de 98 gevallen die ze achteraf bekeken hadden, aanwijzingen hadden voor ontsteking van de luchtwegen.