Ermelo (KNHS) – Aankomend weekend staat voor de top van de mondiale spring- en dressuurruiters de Wereldbekerfinale op het programma. Via de reguliere weg hadden springruiter Harrie Smolders en dressuurruiters Edward Gal en Madeleine Witte-Vrees zich al geplaatst voor dit prestigieuze evenement aankomend weekend in Parijs. Op het laatste moment is ook Patrick van der Meer toegevoegd aan de deelnemerslijst. Uiteraard zullen de hoogtepunten van deze wereldbeker te zien zijn op H&C TV en via H&C Play. Donderdag om 20.00u kijk je naar de finale van het springen, en vrijdag om 20.00u worden de hoogtepunten van de dressuurfinale uitgezonden!

De wereldbekerfinale vindt plaats in de Accor Hotels Arena in Parijs en start donderdag voor de springruiters met een snelheids- en wendbaarheidsparcours. Vrijdag volgt daarna een klassiek parcours en zondag de finale over twee rondes. De dressuurruiters rijden vrijdag de Grand Prix, de uitslag hiervan is bepalend voor de kwalificatie en startvolgorde voor de alles beslissende Kür die zaterdag verreden wordt.

Dressuur

Via de reguliere wereldbekerkwalificatie wedstrijden hebben voor Nederland Edward Gal met zijn GLOCK’s Zonik N.O.P. en Madeleine Witte-Vrees met Cennin zich geplaatst voor de wereldbekerfinale. Maandag werd bekend dat ook Patrick van der Meer met Zippo naar Parijs zal afreizen. Van der Meer neemt de plaats in van de Brit Emile Faurie die op het laatste moment af moest zeggen. De eerst aangemerkte reserves Krinke-Susmelj (Zwi) en Pinto (Por) wilden geen gebruik maken van de opengevallen plaats. Dat maakte de weg vrij voor Van der Meer. “De vraag of ik wilde starten overviel me nogal, ik had er echt niet op gerekend en stond ook niet als reserve op de lijst. Ook bij het EK in Gothenburg afgelopen jaar hoorde ik op het laatste moment dat ik meeging, maar toen was ik ook echt reserve en daarop voorbereid. Inmiddels is de ergste spanning er af en ben ik er eigenlijk wel klaar voor, mede dankzij mijn goede team thuis. Ik heb met Zippo vanmorgen wat oefeningen goed doorgereden en hij kent gelukkig zijn werk, dat hoef je hem niet meer te leren. Morgen na de spits vertrekken we”, laat Patrick weten.

In totaal komen 18 combinaties uit 12 landen aan de start in de finale. Onder de deelnemers ook de Duitse titelverdedigster Isabell Werth, die geldt als een van de grote favorieten in de Franse hoofdstad. Deze finale is de 33e editie. Voor Nederland won Anky van Grunsven 9 maal (tussen 1995 en 2008), Edward Gal werd met zijn wonderpaard Totilas in 2010 winnaar, Hans Peter Minderhoud en GLOCK’s Flirt waren wereldbekerkampioen in 2016.

Springen

Bij de springruiters heeft alleen Harrie Smolders voor Nederland een startplaats in de finale bemachtigd. De huidige nummer 2 van de wereldranglijst reist als een van de favorieten af naar Parijs. Smolders neemt zijn toppaarden Emerald en Zinius mee.

Voor deze finale hebben 39 ruiters uit 19 landen een startplaats bemachtigd. Onder hen ook titelverdediger McLain Ward uit Amerika. Naast Ward komen er nog vier ruiters aan de start die al eerder de wereldbeker wisten te winnen. Dat zijn Beezie Madden (VS), Daniel Deusser (Dui), Steve Guerdat (Zwi) en Marcus Ehning (Dui), deze laatste is de eerste ruiter die kans maakt om voor de vierde maal te winnen. In de geschiedenis heeft voor Nederland alleen Jos Lansink kans gezien de wereldbeker te winnen. Dat was in de finale van 1994 met Libero H in ’s Hertogenbosch.
Donderdag en vrijdag gaan alle 39 ruiters van start. Op zondag komen de beste 30 ruiters in actie in de eerste manche, de beste 20 daarvan gaan door naar de afsluitende finale ronde.

Bron: KNHS